Shallowford Cliff

This residence was designed for clients who wanted views of woods, lakes, pool and fireplace from each major living space and a food preparation area with maximum views of the wooded site.  An open linear plan (living, dining, den and pool) allows direct and indirect views of terrain and elevated hearth.  Mirrored doors and wall at the south elevation of the dining area allow all seated guests a direct or indirect lake view, and when open, a view through the nook/kitchen curtain wall.  From the living room, the owner can view terrain, pool and tropical plant collection.


This residence was featured in the May-June 1990 addition of North Carolina Architecture and also won one of the three 1990 AIA North Carolina Award for Excellence in Architecture—Honor Award.  The Jury commented that, “there is a marvelous clarity of vision here, from conception to execution; from parti to detail.  The house is refreshingly modern, serene, elegantly sited, complex and beautiful.”